Online whisky proeverij recept van Charles behorend bij fles 5 : “ballen” en vegetarische optie: gevulde portobello’s.
Ingrediënten ballen:
500 gr gehakt. halfom of half lam/half rund of vegetarisch gehakt
Zout en peper
1 eetl. fijngehakte Provençaalse kruiden
1 gesnipperd sjalotje
2 fijngehakte of geperste knoflooktenen
2 theel. mosterd
Scheutje ketjap
Halve fijngehakte rode peper zonder zaadjes.
Paneermeel zoveel als nodig ( 50 gr?)
Olijfolie om te bakken
Ingrediënten saus:
2 gesnipperde rode uien
1/2 eetl. fijngehakte Provençaalse kruiden
Halve fijngehakte rode peper zonder zaadjes
2 fijngehakte of geperste knoflooktenen
1 blik gepelde tomaten ( 400gr)
Klein blikje tomatenpuree
1 eetl. suiker
Dessertlepel mooie balsamicoazijn
150cc mooie rode wijn bv. een Italiaanse uit Puglia. ( “als hij niet lekker genoeg is om te drinken, moet je er ook niet mee koken” zegt Keith Floyd, één van Charles’ favoriete koks )
Basilicumblaadjes
Parmezaanse kaas
Bereiding:
Meng de kruiden, zout, peper en paneermeel door het gehakt. Het geheel moet nog een beetje vet aanvoelen.
Knoflook, sjalotje, mosterd, ketjap, peper er doorheen mengen, evt. nog wat paneermeel.
Ongeveer 20 gehaktballetjes draaien ter grootte van een squashballetje.
Laag olie warm laten worden in de pan.
Balletjes langzaam bakken, voorzichtig draaien en ervoor zorgen dat ze niet uit elkaar vallen.
Als de balletjes mooi bruin zijn haalt u ze uit de pan.
Beetje olie erbij en de uien aanbraden. Dan de kruiden erdoor en als die lekker geuren, de knoflook en de peper erbij.
Blik tomaten toevoegen en het blikje met 1/3 water omspoelen en dat ook toevoegen. Tomaten fijnprakken.
Tomatenpuree toevoegen en goed roeren
Suiker erbij
Rode wijn toevoegen
Balsamicoazijn toevoegen.
20 min laten pruttelen en dan de ballen er nog 10 minuten in opwarmen.
Serveren met basilicumblaadjes en geraspte Parmezaanse kaas.
Ook als volledige maaltijd te serveren met pasta.
PORTOBELLO’S
- 2 portobello’s
- 75 g verse geiten(room)kaas
- 2 tl honing
- 1 el pijnboompitten
- Paar takjes basilicum
- Extra vierge olijfolie
Verwarm de oven voor op 200 graden
Snijd de helft van de basilicum fijn, de andere helft is voor garnering.
Leg de portobello’s met de open kant naar boven in een ovenschaal. Druppel er wat olijfolie overheen en bestrooi met zout en peper. Vul de portobello’s met de geitenkaas..
Bak in een ovenschaal in een voorverwarmde oven op 200 graden circa 15 minuten, tot de portobello’s zacht zijn.
Bestrooi met pijnboompitjes, gehakte basilicum en druppel de honing eroverheenonline whisky proeverij