Open pruimenvlaai van mijn tante Netje
Mijn tante Jeanette uit Heerlerhei, Zuid Limburg , bakte elke zaterdag minstens twee vlaaien. Mijn favoriet was de open pruimenvlaai. Het pruimenseizoen loopt op zijn einde, maar er zijn nog pruimen te krijgen. En omdat je ze bakt mogen ze ook hard zijn.
Het recept:
Heerlijk bij de whiskys van de proeverij op 23 okt.
250 gr bloem ,snufje zout, 30 gr. roomboter, 100 cc melk, 20 gr. suiker, 1 ei, zakje gist van 7 gr of 5 gr verse gist 1 kilo pruimen Meng de bloem in een grote kom met de suiker en het zout. Maak een kuiltje en doe daarin de gist en het ei. Verwarm de melk tot lauwwarm en los daar de boter in op. Meng de botermelk met de bloem enz. Kneed minstens 10 min. met de hand tot je een mooie deegbal krijgt. Zet het deeg 1 uur op een warme plek, afgedekt met een vochtige theedoek. Rol het deeg ,op een met bloem bestoven aanrecht of plank,uit met een deegroller en bekleed een beboterde en met bloem bestoven vlaaibodem met het deeg, strooi paneermeel over het deeg. Prik met een vork gaatjes in de bodem en laat weer afgedekt met een vochtige theedoek een half uur staan. Verwarm de oven voor tot 190 gr. Ontpit onderhand de pruimen en snij in 6 parten. Schik de pruimen in de vorm ( zie foto op Insta) en bak ongeveer 25-30 min. Als je een satéprikker in het deeg prikt , moet hij er droog uitkomen. Evt. wat poedersuiker erover. En: Genêete !!!!